Det började med ett oväder...

 

Anders sitter ensam på en vägkrog någonstans utmed E4:an. Det regnar och blåser. Han dricker svart kaffe och tuggar på en kanelbulle. Utanför står en fullastad långtradare parkerad. Registreringsskyltarna varslar om att bilen är på väg till Rumänien. Han minns sin senaste resa till Arad och Siria, två platser där ett hjälparbete bedrivs vilket han är involverad i. 

Dessa platser ligger säkert ett par hundra mil längre söderut än där han just nu sitter. Lastbilen ska strax köra iväg, trots ovädret. Anders kollar på släpet och kapellet som skyddar lasten. Han fantiserar om hur många mil det där kapellet kan ha rullat på Europas vägar. Bevisligen måste det vara ett väldigt slitstarkt material.

 

Han får en idé. Tänk om man skulle äteranvända och tillverka något av begagnade kapell? Eftersom Anders ägnat hela sitt liv åt att tillverka väskor poppar tanken upp – coola väskor i kapellväv? Det finns säkert ett åkeri någonstans som kan avvara några meter använd kapellväv för att testa. Det gäller bara att hitta det.

Innan kanelbullen slunkit ner har Anders skissat på ett par väskmodeller och ringt en vän som är VD för ett företag som använder godstransporter över hela Europa. Han tänder på idéen och tillsammans pratar de om hur de kan utveckla det till något hållbart.

Efter en timmes samtal i telefon inser de att de har ett upplägg som skulle göra skillnad och som passar in i det hjälparbete de redan är engagerade i Rumänien.

Ungefär så startade idéerna med WHY. 
Och det stannade inte där.

Arbetet rullar vidare
Nu finns en fungerande produktionsenhet i Rumänien vilket skapar arbetstillfällen och inkomster för människor som annars skulle ha svårt att hitta en anställning. Varje väska är tillverkad för hand av kapellväv som får ett andra liv.

Bra för människor – bra för miljön.

WHY
Because you buy into a culture of hope.